Door de snelle veranderingen, zeker ook in de afgelopen 150 jaar ontstaat echter een ‘mismatch’ tussen de mens en zijn omgeving. Er zijn te veel veranderingen en ze gaan te snel om via genen doorgegeven te kunnen worden. Met als gevolg het ontstaan van allerlei welvaartsziekten.
Vergeleken met het natuurlijke dag-nacht ritme krijgen we met de introductie van het kunstlicht ’s avonds en ’s nachts vaak te veel licht en bovendien op de verkeerde uren. Melatonine kan daardoor niet synchroon lopen met het natuurlijke ritme. Dit kan een belangrijke reden zijn voor een fysiologische onbalans in de biologische ritmes.
Circadiaanse ritmes zijn lichamelijke, geestelijke en gedragsveranderingen die bij levende organismen, waaronder de mens, in een periode van ongeveer 24 uur plaatsvinden. Deze veranderingen worden in gang gezet als reactie op veranderingen in licht en duisternis, het dag-nacht ritme. Circadiaanse ritmes zijn terug te vinden in vrijwel alle levende wezens.
De mens wandelt door de natuur, maar de natuur wandelt ook door de mens. En daarmee staan we als mensen in directe verbinding met de ritmes die daar gelden. Circadiaanse ritmes zoals bijvoorbeeld: dag-nacht, maan(d) en de seizoenen. Er is een nauwe relatie tussen natuurlijke ritmes uw gezondheid…….
Vitamine D wordt in je lichaam alleen bij een zonkracht van 3 of meer aangemaakt. Bekijk de zonkracht van dit moment….
Cortisol wordt in de natuur alleen tijdelijk verhoogd als gevolg van stress. Nooit chronisch zoals we dat tegenwoordig wel kunnen hebben. Een chronisch verhoogd cortisol niveau betekent volgens de natuurwetten dat je een ‘loser’ bent….
De menstruatiecyclus is voor veel vrouwen meer dan een maandelijks ongemak. Een goede menstruatiecyclus is echter debasis van een goede gezondheid. Welke invloed heeft kunstlicht op dit natuurlijke maan(d) ritme….?
Wat is het verband tussen borstkanker en nachtwerken? We moeten hiervoor kijken naar de hormonen die met licht en donker te maken hebben. Ons lichaam maakt twee hormonen die hierop reageren: melatonine en prolactine. Welke invloed heeft nachtwerken op de aanmaak van deze hormonen….?
Een verstoorde balans tussen cortisol, progesteron, oestrogeen en insuline liggen aan de basis van veel vrouwenklachten. Oorzaken van deze verstoring zijn met name kunstlicht en het eten van te veel koolhydraten.
Slapeloosheid en slecht slapen behoren boven de leeftijd van 50 jaar tot de meest voorkomende klachten. Het betreft dan zowel inslaap- als dóórslaapproblemen. Waardoor komt dit en wat is er op natuurlijke wijze aan te doen…?