We leven in een overgangsperiode als het gaat over onze gezondheid. In de menselijke evolutie zijn er grote periodes van schaarste en dodelijke epidemieën geweest. Toch is er niets dat wereldwijd zo snel veranderd is als het profiel van onze gezondheid, vooral als het gaat om infecties, ontstekingen en epidemieën. Welvaartsziekten als kanker, auto-immuunziekten, overgewicht, diabetes en allergieën hebben de laatste 100 jaar hun intrede gedaan. Ziektebeelden die het gevolg zijn van de leefwijze van de moderne mens.
Een van de sleutels van ons evolutionaire succes is dat wij ons als mens hebben kunnen aanpassen aan geleidelijke veranderingen in onze omgeving. Deze veranderingen konden we via onze genen doorgeven aan volgende generaties.
Door de snelle veranderingen, zeker ook in de afgelopen 150 jaar, ontstaat echter een ‘mismatch’ tussen de mens en zijn omgeving. Er zijn te veel veranderingen en ze gaan te snel om via genen doorgegeven te kunnen worden. Met als gevolg het ontstaan van allerlei welvaartsziekten.
Of we het leuk vinden of niet, we dragen als soort ons biologisch verleden mee. Dit heeft sterke invloed op hoe wij op ons milieu reageren, los van de veranderingen die zich daarin voordoen en de wijze waarop wij daarop kunnen reageren. Onze oerouders bepalen daarmee nog steeds voor een belangrijk deel onze hedendaagse gezondheid.
De erkenning van de evolutie en het feit dat we via onze genen en DNA verbonden zijn met onze oerouders maakt dat we ook erkennen dat dit onze huidige gezondheid beïnvloedt. We noemen: