Het is niet altijd maagzuur dat ons het gevoel van zuurbranden en zure oprispingen geeft. Ook zure bijproducten uit de darmen kunnen ons dit onaangename gevoel bezorgen.
Micro organismen in onze maag darmen kunnen uit balans raken door fermentatie, rotting en het eten van veel eiwitten. Er ontstaan dan diverse zure bijproducten. Omdat het lichaam zal proberen de pH waarde in evenwicht te houden raken de alkali-reserves (basen) van onder andere de lever en alvleesklier uitgeput.
Deze zuren kunnen zich vanuit de darm een weg naar boven banen en zure oprispingen veroorzaken die vaak ten onrechte worden aangezien voor een te grote maagzuur productie. Deze zure bijproducten hebben echter geen verterend vermogen en werken de vertering van ons voedsel door maagzuur en de verteringsenzymen daardoor sterk tegen.
De darmen zijn veel gevoeliger voor het effect van de zuren dan de maag. In tegenstelling tot het dikke slijmvlies van de maagwand, dat is ingesteld op sterke zuren (maagzuur) is het dunne slijmvlies van de darmen dat absoluut niet.
Naast een basisbehandeling van de darmen kunnen deze zuren worden tegengegaan door o.a. natriumbicarbonaat, calcium, kalium en magnesium. Deze zijn via een goed voedingssupplement op eenvoudige wijze voldoende binnen te krijgen. Ook is het aan te raden voldoende groenten te eten.
Trefwoorden: zuurbranden, zuur, oprispingen, brandend maagzuur, maagzuur, infectie, darm, maag darm, maag