Volgens een Nederlands onderzoek, gepubliceerd in The American Journal of Clinical Nutrion, blijven vrouwen beter op een gezond gewicht als zij veel flavonoïden binnen krijgen. Flavonoïden zijn fytochemicaliën die we vinden in plantaardig voedsel zoals groenten, fruit, wijn, thee, kruiden en specerijen. Het gaat in dit onderzoek met name om flavonen, flavonolen en cathechinen.
In het onderzoek deden ruim 4000 mannen en vrouwen mee. Behalve hun eetgewoonten werden ook hun BMI (Body Mass Index) scores gedurende 14 jaar gevolgd. De BMI is een getal dat gebruikt wordt om een gezond gewicht van het lichaam aan te geven, hoe lager de BMI hoe minder het gewicht. Alle deelnemers hadden na 14 jaar een hoger BMI getal en waren dus in gewicht toegenomen. Maar de vrouwen die de meeste flavonen, flavonolen en cathechinen binnen kregen hadden een significant mìndere toename van hun BMI en waren dus veel beter op het gezond gewicht gebleven. De fytochemicaliën hadden geen effect of het gewicht van de mannelijke deelnemers.
Flavonen vinden we in grote hoeveelheden in sperziebonen, citrusfruit en rode druiven. Flavonolen vinden we o.a. in uien, spinazie, zwarte thee en appels. Cathechinen zitten vooral in groene thee en in appels.
Als we uit onze voeding niet genoeg flavonoïden binnen krijgen kunnen we die aanvullen met speciale voedingssupplementen die vol zitten met flavonoïden.
Tags: flavonoïden, gezond gewicht, op gewicht blijven