Wetenschappers aan de Tufts University te Boston hebben een methode ontwikkeld om voedsel te analyseren. Niet alleen voor de individuele antioxidanten per voedingsmiddel, maar voor de totale antioxidant capaciteit.
Na het verwerken van het voedingsmiddel tot pulp wordt door een “high performance liquid chromatograph ” geanalyseerd hoe snel en goed antioxidanten in het voedsel de vrije radicalen zoals bijvoorbeeld hydroxyl radicalen en peroxiden onschadelijk maken.
Deze test meet alle traditionele antioxidanten zoals vitamine C en E, beta-caroteen, flavonoiden en glutathion. Hieruit volgt een totale antioxidant capaciteit per voedingsmiddel. Deze capaciteit staat bekend als ORAC (oxygen radicaal absorbency capacity) Elk voedingsmiddel krijgt een zogenoemde ORAC score. De hoogste score wordt verkregen door groente en fruit.
- Gedroogde pruimen 5770
- Rozijnen 2830
- Blauwe bessen 2234
- Zwarte bessen 2036
- Knoflook 1939
- Boerenkool 1770
- Cranberries 1750
- Aardbeien 1536
- Spinazie (rauw) 1210
- Frambozen 1227
(In ORAC eenheden per 100 gram)