Onze darmflora is belangrijk voor een goed functionerend immuunsysteem. Het immuunsysteem beschermt tegen de virussen die griep en verkoudheid veroorzaken, tegen bacterien en tegen giftige stoffen. Hoe verzorgen we onze darmflora…?
Lang werd het immuunsysteem vergeleken met een leger militairen dat klaar staat om ons tegen een infectie te beschermen. Tegenwoordig weten we dat ons immuunsysteem niet statisch is. Het is een netwerk waarbinnen zorgvuldig gecommuniceerd wordt, Afhankelijk van het soort ’aanvallers’ communiceert dit netwerk zodat een goede afweer tegen bv een infectie opgezet wordt. Bij dit netwerk zijn onze organen maar ook onze hormonale en zenuwstelsel bij betrokken.
De belangrijkste taak van het immuunsysteem is het om het evenwicht van gezond zijn te herstellen. Dit evenwicht wordt ook wel homeostase genoemd.
Voor ons immuunsysteem is een goede werking van onze darmen en de darmflora belangrijk. De darmflora bestaat uit honderdduizend miljard levende bacterien en kan worden gezien als een zelfstandig orgaan. Deze darmflora heeft een belangrijke rol in de communicatie van ons immuunsysteem netwerk. Zo geeft de darmflora vanuit de darmen een signaal aan onze luchtwegen wanneer daar het aantal afweercellen tegen griep of verkoudheid virussen moet worden verhoogd. Afweercellen vallen op hun beurt binnendringende virussen of bacterien aan zodat zij geen schade zoals griep of verkoudheid kunnen aanrichten.
Bij een infectie wordt regelmatig farmaceutische antibiotica voorgeschreven. Minder bekend is het dat ons lichaam ook zélf antibiotica kan aanmaken. Daarvoor maakt het gebruik van melkzuurbacterien in onze darmflora. Deze natuurlijke antibiotica kan al in een heel vroeg stadium extra ondersteuning bieden aan ons immuunsysteem.
Belangrijk hierbij is wel dat onze darmflora gezond is. We kunnen onze darmflora gezond houden door regelmatig probiotica binnen te krijgen uit melkzure producten en uit een goed probiotica supplement.
Ook op andere plaatsen dan in de darm wordt natuurlijke antibiotica gemaakt. Voor de productie hiervan is het noodzakelijk dat er voldoende vitamine D aanwezig is. Vitamine D stimuleert ook de productie van bepaalde afweercellen: de T-cellen. T-cellen weten niet zonder meer tegen welke virussen, bacterien en gevaarlijke cellen ze ons lichaam moeten verdedigen. Die informatie krijgen ze via de thymus. Als er te weinig vitamine D is verloopt dit leerproces niet goed. Ze functioneren dan minder goed of erger, ze vallen onze eigen gezonde cellen aan.
Voor de aanmaak van vitamine D is het belangrijk dat zonlicht op onze huid komt. Als we ons niet helemaal insmeren met zonnebrand hebben we in de zomer dan ook geen gebrek aan vitamine D. In de herfst en winter is dat anders. Met gevolgen voor ons immuunsysteem. Daarom hebben we in deze periode vaker griep of zijn we verkouden.
Ook vitamine C is belangrijk voor ons immuunsysteem. Het verhoogt het aantal antistoffen dat ons lichaam beschermt tegen virussen en bacterien. De werking van vitamine C wordt bemoeilijkt als er veel glucose in het bloed zit. Vitamine C moet namelijk in cellen worden opgenomen. Glucose en vitamine C lijken qua structuur erg op elkaar. Een cel kan zich makkelijk vergissen en in plaats van vitamine C glucose opnemen. Er is dan geen plaats meer voor vitamine C zodat het ons immuunsysteem niet kan ondersteunen.
Teveel van het hormoon cortisol zet het immuunsysteem op een laag pitje. Langdurige stress beinvloedt de darmflora en zorgt voor een verhoogd cortisol niveau en kan het immuunsysteem verzwakken. Bij langdurige stress is het daarom raadzaam om een combinatie van de kruiden Siberische gingseng, Rhodiola en schisandra te gebruiken. Dit reguleert cortisol en houdt zo indirect het immuunsysteem sterk.
Tags: bacterien, Darmen, darmflora, immuunsysteem