Onderzoek toont aan dat mensen die veel kalium binnen krijgen een lagere bloeddruk hebben dan degenen die weinig kalium binnen krijgen. Gelukkig is het héél makkelijk om via voeding (en natuurlijk vooral planten voeding!) voldoende kalium binnen te krijgen.
Kalium is een alkalimetaal dat in de natuur alleen gebonden aan zout voorkomt. Het woord kalium is afkomstig van een Arabisch woord: al qali. Dit betekent “as”. En inderdaad werd kalium in het verleden uit as gewonnen. De as van planten werd in een ijzeren pot gedroogd (vandaar het Engelse woord pot-as(s)ium).
- Aubergine, een hele aubergine bevat zo’n 1260 mg kalium
- Spinazie, een portie gekookte spinazie bevat al 838 mg kalium
- Asperges, een bord vol gekookte asperges bevat al gauw 808 mg kalium
- Wortels, drie middelgrote wortels leveren 586 mg kalium
- Pastinaak, (een lekkere knapperige witte wortel) wel 573 mg per kleine portie
- Courgette, een kleine portie bevat al snel 340 mg kalium
- Broccoli, een portie bevat zo’n 288 mg
De groenten bevatten naast kalium natuurlijk nog véél meer supergezonde stoffen!
Meloenen, kiwi’s en bananen zitten ook boordevol kalium. Nog rijker aan kalium (maar ook aan suiker) is gedroogd fruit zoals rozijnen of gedroogde abrikozen. En noten, vooral amandelen en paranoten, zijn echte kalium kampioenen.