Veel vrouwen hebben in onze tijd, waarin we o.a. door kunstlicht ver verwijderd zijn van de natuurlijke regulatie van licht, donker en de maan, veel menstruatieklachten of PMS. Een goede menstruatiecyclus is belangrijk voor een goede gezondheid.
De woorden: menstruatie, maand en maan hebben hun wortels in hetzelfde Latijnse woord. In verschillende culturen heeft altijd een sterke relatie bestaan tussen vrouwen, menstruatiecyclus en de maan. Zo werd binnen de Sioux Indianenstam onderricht: ‘wanneer Grootmoeder Maan haar gezicht bedekt (nieuwe maan) bloeden de vrouwen’ (ongesteld zijn). Moderne onderzoeken laten zien hoe maanlicht de menstruatiecyclus beïnvloedt.
Zowel de cyclus van de maan als de gemiddelde periode van de menstruatiecyclus tellen ongeveer 28 dagen. De epifyse, een klier in ons hoofd, bepaalt door het uitscheiden en stimuleren van bepaalde hormonen ons dag- nacht of circadiaans ritme. Dit gebeurt onder invloed van licht en duisternis. Ook blijkt de hoeveelheid maanlicht effect te hebben op de epifyse en de hormonen melatonine en prolactine, en zo op de menstruatiecyclus. Op hun beurt beïnvloeden deze hormonen de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron. En die zorgen in ritme voor de menstruatiecyclus. Het blijkt dat de meeste vrouwen ongesteld zijn tijdens nieuwe maan wanneer er geen maanlicht is en ovuleren tijdens het licht van de volle maan.
Veel vrouwen hebben in onze tijd, waarin we o.a. door kunstlicht ver verwijderd zijn van de natuurlijke regulatie van licht, donker en de maan, veel menstruatieklachten of PMS. We beseffen vaak niet dat een goede of juist lastige menstruatiecyclus bepaald wordt vanaf de eerste dag van de cyclus. Als in de eerste periode van de menstruatiecyclus alleen al door ‘lichtvervuiling’ veel stress is, en oestrogeen omstreeks de 12e dag niet piekt, zien we in het tweede deel van de menstruatiecyclus problemen ontstaan. Als oestrogeen niet piekt wordt er geen sein gegeven om de progesteron receptoren ‘aan’ te zetten. En dan zien we vaak een disbalans ontstaan tussen oestrogeen en progesteron.
Dit is verantwoordelijk voor menstruatieklachten en PMS. Deze disbalans kan op termijn ook allerlei andere problemen veroorzaken die niet aan de menstruatie gerelateerd lijken, maar dat wel zijn. Een goede gebalanceerde menstruatiecyclus vormt een heel belangrijk basis onderdeel van de gehele gezondheid van de vrouw.
Veel vrouwen kampen met klachten tijdens de menstruatiecyclus met daaruit voortvloeiende andere problemen. Er zijn kruidensupplementen die op een natuurlijke manier het maan – menstruatie ritme ondersteunen. Voor de eerste en tweede periode van de menstruatiecyclus worden twee verschillende kruiden gebruikt. In de eerste helft van de cyclus moet vooral oestrogeen goed zijn werk kunnen doen, en de tweede helft vooral progesteron.
Tags: menstruatie, menstruatie cyclus, menstruatiecyclus, Menstruatieklachten, menstrueren, oestrogeen, ongesteld