Home > Kruiden > Kaneel > kaneel van invloed op glucose en cholesterol
Berichten RSS
toevoegen aan favorieten
supplementen advies bij deze publicatie
Print publicatie
kaneel van invloed op glucose en cholesterol
vrijdag 12 juni 2009 om 10:04 door Sofie

kaneelKaneel heeft zeer positieve effecten op onze gezondheid, aldus recent onderzoek. Vooral de gunstige invloed op de glucosehuishouding en de cholesterolverlagende werking zijn de laatste tijd regelmatig in de media naar voren gebracht.

Oorsprong van kaneel

Kaneel van de bast kent twee verwante soorten: cinnamonum zeylanicum en cinnamonum cassia. De laatste komt onder andere uit China.

Cinnamon cassia wordt van oudsher dan ook veel gebruikt in de Chinese geneeskunde. Het is een van de meest verwarmende kruiden en heeft in het bijzonder een effect op nieren, hart en lever. Het is een sterk yang tonicum en heeft een positieve werking op de circulatie van energie die het lichaam verwarmt en de zenuwen kalmeert . In China wordt kaneel voornamelijk gebruikt bij hoofdpijn, maag, darmklachten, menstruatieklachten, verkoudheden en een zere keel.

Werkzame stoffen van kaneel

Het aroma van kaneel wordt bepaald door de (vluchtige) oliën (1-4%.). Vooral hierin bevinden zich ook de werkzame stoffen die relevant zijn voor de gezondheid. De meest voorkomende stof in de olie is cinnamaldehyde (75-90%). Daarnaast bevat kaneel o.a. eugenol, coumarinen, tanninen, O.P.C.’s en diterpenen.

Kaneel in de chineese geneeskunde

Door het reeds jarenlange gebruik van kaneel in o.a. de Chinese geneeskunde zijn er steeds meer onderzoeken gedaan naar de verschillende werkingen van kaneel. De belangrijkste conclusies uit deze onderzoeken worden hierna beschreven.

Invloed van kaneel op insuline-, glucose- en vetstofwisseling

In een Pakistaans onderzoek onder 60 personen met diabetes type 2 werd een gemiddelde verlaging van 25% bloedglucose vastgesteld na toediening van1, 3 of 6 gram kaneelpoeder gedurende 40 dagen. In alledrie groepen werden lagere nuchtere bloedglucose-waarden vastgesteld. Ook daalden cholesterol (12-26%) LDL cholesterol (7-27%) en het triglyceriden niveau(23-30%).

Recent is ontdekt dat het kaneelbestanddeel cinnamaldehyde de vorming van het enzym aldose reductase tegengaat. Dit enzym is verantwoordelijk voor de omzetting van glucose naar sorbitol dat bij insulineresistentie, pre diabetes en diabetes kan leiden tot neuropathie, retinopathie en cataract.

Onderzoek met menselijk en dierlijk weefsel laat zien dat kaneel de werking van insuline op de spier- en vetcellen verbetert. Het bleek dat kaneel de glucose 20 maal sneller de cellen kan injagen. De hiervoor verantwoordelijke werkzame stof in kaneel is MHCP (methylhydroxychalonepolymeer). Deze stof activeert een enzym dat insuline contact laat maken met een insulinereceptor en deactiveert tegelijkertijd het enzym dat dit proces blokkeert. Naast MHCP blijken ook de OPC’s die voorkomen in kaneel een rol te spelen bij insuline-glucose stofwisseling. Het gaat dan om de stoffen catechine en epicatechine.

Juist vanwege een positieve werking op álle aspecten van de insuline-, glucose- en vetstofwisseling is kaneel een ideaal middel om in te zetten bij:
- insulineresistentie,
- hoge glucosewaarden,
- pre-diabetes,
- diabetes en te hoog cholesterol en triglycerides.

Invloed van kaneel op gisten, bacteriën en schimmels

Het is bekend dat veel specerijen een antibacteriële en antischimmelwerking laten zien. Kaneel is hiervoor één van de krachtigste kruiden. In de Journal of Food Science werd al in 1974 de kracht van kaneel beschreven ten opzichte van schimmels in voeding. Vier verschillende soorten brood: wit-, volkoren-, rogge- en rozijnenbrood werden blootgesteld aan de meest giftige schimmels (aflatoxinen). De aflatoxinen vermeerderden zich zeer sterk op de broden zonder kaneel, of met héél weinig(2%). Op het brood met een substantiële hoeveelheid kaneel werd de groei van aflatoxine met 97-99% afgeremd!

Verantwoordelijk voor deze antimicrobiële werking is het in de olie van kaneel voorkomende cinnamaldehyde. Deze stof is onder andere werkzaam tegen:
- bacteriën
o.a. Helicobacter pylori, E-coli, salmonella typhimurium, staphylococcus aureus, clostridium perfringens.
- schimmels
o.a. candida albicans en andere candida soorten, aspergillus, fusarium en cladosporium.

Invloed van kaneel op de spijsvertering
Van oudsher wordt kaneel aanbevolen bij spijsverteringproblemen en maag-darmklachten. Kaneel wordt door de Duitse ‘Kommission E’ (autoriteit op het gebied van fytotherapie) aanbevolen bij dyspepsie (misselijkheid, winderigheid, darmkrampen, zure oprispingen). Kaneel is een belangrijk natuurgeneeskundig middel bij diarree. Onderzoek bij dieren toont een beschermende werking aan tegen maag- en twaalfvingerige-darmzweren.

Naast de bovengenoemde werkingsgebieden is kaneel ook een sterke antioxidant (lipidenperoxidatieremmer en superoxideradicaalvanger) en heeft het ontstekingremmende en bloedverdunnende eigenschappen.

Kaneel voor sporters

Ook sporters kunnen profiteren van kaneel. Door het gebruik van kaneel worden in de spiercel meer anabole eiwitten aangemaakt waardoor de cel met dezelfde hoeveelheid insuline meer glucose opneemt, hetgeen meer energie oplevert.

Conclusie

Het voorgaande toont wel aan dat het laatste woord over de multifunctionele werking van kaneel nog niet is gezegd. Duidelijk is dat cinnamon cassia zeer makkelijk inzetbaar is, vooral bij de sterk toenemende problematiek rond de glucose- en vetstofwisseling: prediabetes (insulineresistentie), diabetes, syndroom X en een te hoog cholesterolgehalte.

Een tweede belangrijk gebied waarin cinnamon cassia een rol kan spelen is chronische candidiasis en andere door schimmels, gisten en bacteriën veroorzaakte infecties.

Het gebruik van cinnamon cassia moet worden afgeraden bij zwangerschap.

VN:F [1.9.20_1166]
Rating: +51 (from 89 votes)
pixelstats trackingpixel
Be Sociable, Share!
Tags: , , ,
Zowel reacties schrijven als pingen is momenteel niet mogelijk.
Reactie mogelijkheid gesloten
U kunt niet meer reageren.