Dieren, planten en mensen hebben zich in de miljoenen jaren ontwikkeld dankzij de zon. Zonder dit licht zouden we met z’n allen weer zeer snel verdwijnen.
Sinds het begin van zijn historie heeft de mens buiten gewerkt en geleefd in het licht van de dag; een gemiddelde van 10 uur was daarbij normaal.
In het bijzonder sinds de uitvinding van de gloeilamp is de mens naar binnen gegaan, weg van het natuurlijke licht dat zo nauwkeurig zijn circadiaans ritme van dag en nacht, maan(d) en seizoenen regelde en op die manier alle energie in lichaamscellen en hersenen reguleerde. Vandaag de dag wordt er niet meer dan een gemiddelde van een ½ tot 1 uur per dag buiten doorgebracht.
Vergeleken met het natuurlijke dag-nacht ritme krijgen we met de introductie van het kunstlicht ’s avonds en ’s nachts vaak te veel licht en bovendien op de verkeerde uren. Tegelijkertijd krijgen we overdag te weinig, natuurlijk, licht omdat we veelal binnen verblijven.
Melatonine kan daardoor niet synchroon lopen met het natuurlijke ritme. Dit kan een belangrijke reden zijn voor een fysiologische onbalans in de biologische ritmes; de chrono ontregeling of circadiaans ritmische afwijking (CRA). Door deze afwijking worden verkeerde signalen aan het lichaam afgegeven hetgeen kan leiden tot ‘foute’ eetgewoonten. Kunstmatige verlenging van het daglicht door kunstlicht geeft een signaal af: ‘eet meer koolhydraten’. Een langere periode van licht wordt door de natuur namelijk geïnterpreteerd als zomerperiode.
Bij onze verre voorouders zien we dat in de zomer het hart en de spieren op glucose ‘lopen’. In de winter zijn vrije vetzuren de brandstof waardoor eventueel ‘overtollig’ vet verdween.
Tot een bepaalde hoogte zijn dag en nacht te vergelijken met zomer en winter. De dag en zomerperiode zijn licht, de nacht en winterperiode zijn donker. Nacht en winter stonden vroeger synoniem voor een negatieve energiebalans. Onze energie bestond dan voornamelijk uit vrije vetzuren en niet uit glucose, zoals nu het geval is.
De zomerperiode (en ook de dag) is de periode van licht waarin meer koolhydraten beschikbaar zijn om het vet aan te maken dat in de winter verloren was gegaan. Er was vroeger dus ook niets op tegen om insulineresistent te raken en een positieve energie balans te hebben, zolang die maar periodiek was. Dit was ook zo aangezien onze verre voorouders in het bijzonder in de winter, en vooral in deze gebieden, minder te eten hadden.
Door een goed dag-nacht ritme (genoeg slaap in een donkere omgeving en voldoende licht-zon overdag) kunnen we de drang naar zoet en suiker onder controle te houden.
Groenten
Kiemen
Fruit (niet bij gistende darmen)
Geraffineerde suikers
Margarine
Trans-vetzuren
Geraffineerde of sterk bewerkte voedingsmiddelen
Melk (gepasteuriseerd of gesteriliseerd)
Graanproducten (in het bijzonder producten van meel)
Aardappelen
Alcohol
Plantaardige olie (behalve olijfolie, kokosolie, lijnzaadolie)
Zoet fruit in de winter
Rood vlees
Zeebanket (vis, zeewier, algen, schaal en schelpdieren)
Ei
Yoghurt
Noten en zaden
Eet meer eiwitten en minder koolhydraten.
Eet het grootste gedeelte van je voeding in de morgen en vroege middag.
Eet niet meer na het avondeten.
Bovenstaande is slechts een beknopte weergave van een uitgebreidere publicatie van Circadian. Deze is als PDF te lezen.
Tags: bioritme, dag-nachtritme, natuur & ritme, Overgewicht